Uzaktan Eğitim Ders Politikası Hk.

Uzaktan Eğitim Ders Politikası Hk.

2020-2021 Eğitim öğretim yılından itibaren uzaktan eğitim yolu ile verilecek dersler ile ilgili olarak;

  1. İlgili programda toplam alınması gereken AKTS miktarının %40’a kadar olan kısmının uzaktan eğitim yolu ile verilmesi konusu değerlendirilmiş ve senato tarafından kabul edilmiştir.
  2. 2547 sayılı yükseköğretim Kanunun 5/i maddesinde yer alan dersler (Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Türk dili ve zorunlu yabancı dil) 2020-2021 eğitim öğretim yılından itibaren uzaktan eğitim ile verilecektir. Bu madde de yer alan İş Sağlığı ve Güvenliğinin uzaktan eğitim ile verilip verilmemesi ilgili birime bırakılmıştır.
  3. Uzaktan eğitim yolu ile verilecek dersler ve uzaktan eğitim usulüne ait detaylar aşağıdaki şekilde olacaktır.
    1. Verilecek dersler asenkron veya senkron olarak yürütülebilecektir.
    2. Senkron ve asenkron eğitim detayları ile ilgili olarak; derslerin senkron, asenkron veya karma olacak şekilde (aynı ders için hem senkron hem de asenkron) yürütülmesi seçenekleri birimlerin kararına bırakılmıştır.
    3. Ders işlenişinde devam zorunluluğu aranmayacaktır.
    4. Yürütülecek derslerin nitelikleri ile ilgili olarak;
      1. Her haftaya ait modül içerisine ilgili konuyu içeren yazılı materyal kullanılacaktır.
      2. Her haftaya ait modül içerisine ilgili konuyu içeren dijital materyal kullanılacaktır.
      3. İlgili haftaya eklenecek dijital materyalle ilgili olarak aşağıdaki 3 türdeki dijital materyalden en az biri olmalıdır;
        1. Ses kaydı gibi işitsel dijital materyal olabilir.
        2. Video kaydı gibi görsel dijital materyal olabilir.
        3. Canlı ders uygulaması kaydı olabilir.
      4. Kullanılacak dijital materyal her ders saati için en az 20 dakika (Haftalık 4 saatlik bir ders için, 4 adet 20 dakikalık içerik olması gerekmektedir) olacaktır.
      5. Kullanılacak ders materyallerinin telif hakları ve etik hakların ihlal edilmemesinden dersi veren öğretim elemanı sorumlu olacaktır.
      6. Ders içeriklerinin yukarıda belirtilen nitelikte olup olmadığının denetimi, bölüm veya ana bilim dalı başkanları tarafından yürütülecektir.
    5. Öğrenme yönetim sistemi (Mergen) üzerinde yapılan ölçme değerlendirme işlemleri sonucunda belirlenen değerlendirme notları OBS’ye dersi veren öğretim üyesi tarafından girilecektir.
    6. Sınavlar akademik takvimde belirtilen tarihlerde yapılacaktır.
    7. Sınavlar ve öğrenci başarısının değerlendirilmesine ilişkin hususlar ilgili programın öğrenme kazanımları ve sonraki süreçlerde yaşanılabilecek ihtilaflar ve denetlemelerde göz önünde bulundurularak hukuki açıdan şeffaf, açıklanabilir ve denetlenebilir ilkeler doğrultusunda yürütülecektir.
    8. Lisansüstü programlardaki yeterlilik sınavları, tez izleme komitelerinin toplantı ve tez savunmaları “sınav sürecinin kayıt altına alınarak hukuki açıdan denetlenebilir olma” koşulunu sağlaması kaydıyla dijital ortamda da yapılabilecektir.
    9. 2020-2021 eğitim öğretim yılı ile sınırlı kalmak üzere, yeni kayıt yaptıran ve mevcut öğrenciler için yapılması gereken muafiyet sınavları uzaktan eğitim yolu ile yapılacaktır.
    10. 2020-2021 eğitim öğretim yılı ile sınırlı kalmak üzere yönetmelik hükümleri haricinde YÖK’ün belirlediği küresel salgında yeni normalleşme rehberine göre öğrenciler yılsonu sınavlarına kadar mazeretli veya mazeretsiz olarak kayıtlarını dondurmak için müracaat edebileceklerdir. Kayıt donduran öğrencilerin ders kayıtları silinecek ve kayıt dondurduğu süre öğrenim süresinden sayılmayacaktır.

 

 


  • 08 Ağustos, 2020